Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Jižní Čína (PacPG 1) - Kstavk (Osa) x Nail (Spojenci)
dohráno 04.03.2010, vítězství Osy
Kstavk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Po zmapování situace a pod vlivem aftertreffungového zápasu Pepr-Hartmann-Kstavk (vítězství spojenců) jsem se rozhodl, že hlavní útok povedu přes Wu-chou. Po jeho dobytí a posílení rozdělím jednotky nepřítele na 2 uskupení a ty bude pak snazší zničit. V 1.tahu jsem proto 1 pěchotu poslal hned přes řeku u Fo-sanu, koupil tank a pod Wu-chou poslal houfnici. Ve 3.tahu jsem měl pěchotu připravenou k úderu na letiště vedle Wu-chou a houfnici s tankem za řekou. 4.tah – houfnicí a pěchotou zničen flak na letišti, tank posunut do řeky (dotek s městem a krytý houfnicí) + Nellem narušena bránící pěchota. Mezitím jsem k oblasti přisunul další 4 pěchoty a začal s nima brodit řeku. Po obsazení města a posílení jednotek kvalitní houfnicí sem začal ničit obranu Liou-čou (padlo v 8.tahu). Další úder jsem vedl na Kuej lin (dobyto v 10-tém tahu). Francouzské křídlo – koupen flak (očekával sem úder čínského letectva) a začal sem přezbrojovat houfnice. Útok letectva sem odrazil až ve 4-tém tahu a ovládl oblohu. Jak byla prestiž pořizoval sem další houfnice až sem měl na frontě 3 kvalitní a 1normální. S tím sem ničil jednu soupeřovu jednotku za druhou. Francouzský útok skončil dobytím I-sanu a spojením s jednotkami z Wu-chou. Japonská fronta (nad Kantonem) – okamžité přezbrojení houfnice a postupný útok na Sao kuan. Kan čou sem podařilo dobýt už ve 3-tím tahu a tak jsem mohl na Sao kuan útočit ze 2 směrů. Zničil jsem kvalitní 2-hexový flak a pak vcelku nerušeně letadly ničil vše co nebylo kryto slabými flaky. V 8-mém tahu jsem město obsadil a vrhnul se na Cheng jang – jeho posádka flak-houfnice-pěchota nemohla být pro má vojska překážkou a město padlo v 11-tém tahu. Nedaleké Ling-ling nebylo bráněné vůbec. Diverzní operace – provedeno japonskými parašutisty a fr.leteckou pěchotou. V 7-mém tahu jsem zjistil, že flak kryjící letiště u Kuej jangu se přesouvá směrem k řece a celá oblast Kuej jang-Tu jung je nebráněná. Posadil jsem pěchotu nad letiště a vysadil parašutisty. V dalším tahu jsem v klidu vysadil pěchotu na letišti a parašutisty obsadil nebráněné Tu jung. Ihned sem dokoupil tank a očekával protiútok nepřítele. Ten přišel, ale po dokoupení fr.tanka a nasazení letectva se podařilo 2 útočící pěchoty zničit. V oblasti bojů zůstaly 2 čínské flaky, které mě nevadili. V ten okamžik bitva skončila dobytím Chang jangu.

Hodnocení vlastního velení:
Spokojen, všechno vyšlo. Hrát to znovu, udělal bych to stejně.

Charakteristika protihráče:
Obranu se pokoušel stavět klasicky – linie krytá houfnicema a flakama, ale já měl výhodu dostřelu a ničil jsem důležité jednotky aniž by se mohl jakkoliv bránit. Totálně podcenil diverzi, 2 důležitá města mě padla do rukou naprosto bez boje.

Nail - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Jedním slovem katastrofa. V mylném domnění, že vždy stačí jedna či dvě jednotky zakopané v lese na zdržení soupeřova postupu jsem se opevňoval až za řekou. Soupeř proto celkem rychle a bez problému proletěl víc jak půlku mapy a až potom narazil na jakýs takýs odpor. Dařilo se mi celkem držet Francouze na řece a i Japonce v pravo stálo docela úsilí se drát v před. Bohužel jsem nějak zadrbal jižní stranu, kterou se Japonci prohnali jako tajfun a obsadili mi strategická města za zády. Navíc byli použiti parašutisté, které nemám moc v oblibě a zapoměl jsem na ně myslet při obraně.

Hodnocení vlastního velení:
První strategická chyba byla, že jsem soupeři téměř bez odporu vydal značnou část mapy. Druhá byla ta, že jsem nekontroloval pozice mojich jednotek, kdy jsem tah odesilal a pozice po přijmutí nového save. Proto jsem si vůbec neuvědomil soupeřův manévr a nepostřehl jeho brilantní postup vpřed z jižního směru. Bylo to pro mne velké překvapení a poučení do budoucna.

Charakteristika protihráče:
Pěkná taktika ničení mojich jednotek a ne jen jejich oslabování. Navíc velice povedený útok z jižního směru, který mne zastihl absolutně nepřipraveného.