Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Jižní Čína (PacPG 1) - Hobart (Spojenci) x Trefegd (Osa)
dohráno 19.03.2010, vítězství Spojenců
Trefegd - Osa

Průběh a konec bitvy:
Velmi pozvolný postup OSY spojený s důsledným zajišťováním všech prvosledových jednotek s důrazem na minimální ztráty, aby obránci nemohli moc nakupovat, byl zastaven po čtyřech tazích dlouhotrvajícími lijáky a rozbahněným terénem.Teprve po polovině bitvy se dostali Francouzi do řeky a Japonci za soustavu mostů na východě. Do té doby museli útočníci zničit mimo jiné víc než 10 ATG a to v dešti a blátě bez letectva. Po skončení monzunového období konečně naplno zaúřadovaly naše těžká děla a letectvo. Výborně se osvědčil dvouhvězdový Nate na ničení osamocených flaků. Během pár kol se japonská armáda dosunula až ke dvěma strategickým městům na východě. Po kanonádě byla města téměř bez ztrát obsazena a zbývalo dořešení situace na západě. Vzhledem k neschopnosti francouzské pěchoty, která nejen že není schopna útočit, ale ani v podstatě se přesunout, zbývala všechna práce pro čtyři těžká děla a už značně pocuchané bombardéry. Užuž se zdálo, že v posledním tahu vystřílíme posádku Kuej-jang a město obsadí parašutisti, ale Hobart mazácky na konci předposledního tahu za poslední prestiž dokoupil T26 do města a s tím si dělostřelectvo neporadilo.

Hodnocení vlastního velení:
Soustředil jsem se na to, aby soupeř měl co nejméně prestiže za souboje. Extrémním příkladem bylo, že přímořské městečko Nan-ning bylo obléháno bez zaútočení 10 tahů a obránci postupně rozstříleni námořnictvem. Teprve potom do města vběhla pěchota a pak pokračovala na frontu. Popravdě řečeno, v blátě stejně nebylo kam spěchat. Mohl jsem být odvážnější v útocích, ale nechtěl jsem riskovat ztrátu šance na úspěch tím, že budu hrát vabank, bez využití dělostřelectva a letectva.

Charakteristika protihráče:
Hobart z počátku výborně zdržoval každý krok dokupováním ATG především na francouzském úseku. Později stáhnul obranu ke třem strategickým městům a v závěru ještě pár jednotek odvelel ke Kuej-jangu, jako místu poslední obrany. Troufám si tvrdit, že kdyby mu v posledním kole nezbyla prestiž na T26, tak by prohrál. Ukázala se ale jeho obrovská zkušenost a provedl to nejlepší, co mohl. Navíc tento krok ještě pojistil odstoupením jedné jednotky od Kuej-jangu (kdyby se mi podařilo vystřílet město, mohli by parašutisti být odfouknuti mimo doskok). Zasloužil si vítězství.

Hobart - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Obranu jsem založil na opevnění města Kuej-jang, což bylo vzhledem k poloze logické, i když jsem mi město v paralelní bitvě podařilo dobít. Chtěl blokovat a bojovat do posledního vojína o každou pozici. Hodně popsal o postupu osy v reportu z druhé bitvy. Soupeř postupoval na rozdíl ode mne rozvážně a systematicky. Jsem si vědom, že měl víc zkušeností a že jsem obranu nestavěl tak pevně jako Trefegd. Nepřítel dostal posily v těžkém dělostřelectvu a jak parní válec drtil vše před soubou. Rozjížděl se pomalu. Tvrdě jsem bojoval o řeku před poslední baštou odporu před městem Kuej-jang, kde jsem byl pevně zakopán. Nad městem se vznášili a neustále přiletali výsadkáři, v tu chvili již byla celá mapa v rukou osy. Před posledními tahy na město mířilo 5 či 6 těžkých houfnic. Podařilo se dokoupit do města poslední tankové jednotky a město ubránil: Výsledek: Vítězství spojenců

Hodnocení vlastního velení:
Reagoval jsem na soupeřův postup, vzhledem absenci treningu a doufal ve špatné počasí a v obranu poslední ho města Kuej-jangu.

Charakteristika protihráče:
Postupoval dobře, ono jde spíše o to, že tuto bitvu za osu vyhrát nelze proti soupeři, který již prošel několika turnaji a vzhledem vymezenému času !!!