Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Chasan (PacAGPG 2) - Raduz (Osa) x Lord Mystic (Spojenci)
dohráno 09.03.2010, vítězství Spojenců
Raduz - Osa

Průběh a konec bitvy:
Milá maminko, Je nás již je pár. Jsme opevněni na Kulometném návrší a zítra za úsvitu očekáváme rozhodující útok nepřítele. Bitva se pro nás již od začátku nevyvíjela dobře. Ruské síly na severu tvrdě zaútočily a brzy padl náš přesunutý obranný bod Bezejmenná výšina. Ani naše letecké síly posilněné o zbrusu novou stihací jednotku Claudů nedokázaly vybojovat vzdušnou převahu. Velení se rozhodlo vsadit vše na produkci levných protitanků a flaků a bránit Zájezerní a Nábožnou výšinu, tato taktika se bohužel ukázala mylnou a naše jednotky, i když bojovaly statečně neměly proti nepřátelské artilerii a tankům sebemenší šanci. Ani na jihu se příliš nedařilo. Sice jsme u Kulometného návrší způsobily velké ztráty nepříteli, avšak on chytře čekal na posily ze severu a nyní jsme obklíčení ze všech stran. Budeme bojovat statečně do posledního dechu - za císaře a naši vlast. Zítra zemřu, ale můžeš být na mne pyšná - zemřu jako hrdina se zbraní v ruce. Zvlášt pozdravuj moji milovanou mladší sestřičku Saiko... Tvůj syn Sakuro Tamaku - 34. Kihei

Hodnocení vlastního velení:
V současné době při znalostí a umění lidí v hraní PG není prostě možné se pustit do turnajové bitvy bez pořádného tréninku.. Tady se to potvrdilo mírou vrchovatou. Špatně zvolená taktika v prvních kolech, kdy jsem neměl žádnou strategii, jak vlastně bránit a jen hasil, kde zrovna nejvíce hořelo, to potvrdilo měrou vrchovatou. Nákupy jsem také nezvolil dobře. Claude mohl být sice rozhodující ve vzdušné bitvě, jenže jeho osamocené nasazení byla chyba. Levné jednotky se také příliš neosvědčily - prostě tragedie.

Charakteristika protihráče:
Vyhrál naprosto s přehledem, musím jen poblahopřát. I on se občas nevyhnul maličkým chybám, ale proti mému velení mu to s přehledem stačilo - skvělý výkon - blahopřeji.

Lord Mystic - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Po tréninku jsem věděl, že první kola jsou rozhodující, než nepřítel na severu zformuje neprostupnou obrannou linii. Proto jsem na nic nečekal a vydal se s prvními jednotkami do útoku. Nečekal jsem ani na houfnice, které museli objet bažiny a tím se zdrželi. První vlnu útoku jsem zahájil hned v prvních kolech a vše jsem podpořil vším dostupným letectvem. Strategické bombardéry zde sehráli klíčovou roli i přes jejich relativně velké ztráty. Po prolomení severní obrany byl již postup snazší, sice pomalý, ale jistý. Na jihu byla situace mnohem horší, zde jsem postupoval hodně pomalu kvůli nebezpečí ze vzduchu a přišel jsem o hodně svých jednotek ještě dříve, než jsem se dostal k nepřátelské linii. Ke konci bitvy jsem pak zápolil s těžkým terénem kde docházelo palivo a munice, houfnice a pomalejší jednotky neměli možnost se pořádně dostat na steče do první linie, kde působili pouze vyčerpané tanky. Nakonec jsem od 13. tahu riskl totální útok a do útoku nasadil i letectvo, které již nemělo šanci doletět zpět na letiště. Díky ale své větší převaze se neustálý a těžký tlak na nepřátelskou obranu vyplatil a i za cenu obrovských ztrát, které ale následně neměli význam, protože se čtyři kola před koncem podařilo dobít i poslední str. město. Ještě před závěrečným náporem severní armády jsem podnikl totální masakr s jižní frontou, zde proti sobě stálo několik tankových divizí na každé straně, oboje kryto houfnicemi a podporováno pěchotami. Podařilo se mi obětovat několik pěchot abych vyčerpal munici v elitních nepřátelských atg a o zbytek se postaralo letectvo a naše tanky, ale nepřítel se i přes to na jihu držel maximálně pevně a mé jednotky utrpěli asi největší ztráty které jsem kdy v turnaji při ofensivě utrpěl. Možná kdyby se soupeř v pozdějších fázích bitvy soustředil na větší zaplevelení levnými atg, můj postup by byl určitě ještě více zdržen.

Hodnocení vlastního velení:
Dobře jsem se rozhodl pro maximální úder hned v prvních kolech na severní linii i za cenu ztrát. Dobře jsem využil rychlých tanků BT a dostal se nepříteli do týlu kde za naspořenou prestiž koupil tanky a rozlomil nepřátelskou obranu. Na jihu jsem si nechal zničit zbytečně velké množství jednotek které jsem nepokryl před nepřátelskými letadly. Nechal jsem také neobsazené město kde mohl nepřítel vytvořit levný obranný val z atg který by mě hodně zdržel, což se naštěstí nestalo. Ve vzduchu jsem asi odehrál svou nejhorší bitvu, přišel jsem zbytečně o několik letadel, nepohlídal si dolet a došlo mi palivo a celkově jsem stíhací letectvo využíval strašně neefektivně. Se str. bombardéry to bylo lepší, ale po prvním průlomu na severu bylo poškozeno že jsem ho musel stáhnout a do bojů se dostalo až ke konci při závěrečné ofenzívě na poslední str. města nepřítele.

Charakteristika protihráče:
Rozhodl se bránit lokálně jednotlivá str. města a tím ponechal relativně slabou severní obrannou linii. Strašně moc mu chybělo vzájemné krytí houfnic a flaků, čehož jsem se svými str. bombardéry využil. Také když už jsem prorazil jeho hlavní obranu, měl asi stavět velké množství levných atg, která by byla pro mé předsunuté tankové jednotky velkým problémem a zdržením. Naopak na jihu vytvořil pevnou neprostupnou obranu, která vydržela až do samého konce, kdy jsem si musel pomoci i jednotkami ze severu. Ještě mě také překvapilo, že koupil elitní japonskou stíhačku, kterou ovšem vyslal daleko na sever na frontu, ale osamocenou! Kdyby si v záloze připravil další jednu dvě slabší stíhačky, přišel bych pravděpodobně komplet o své stíhací letectvo. Naopak zbytek svého letectva maximálně využil na jihu, kde mi totálně zdecimoval téměř všechny soft jednotky které se mi nepodařilo dostat pod letecké krytí. Každopádně byl Raduz zajímavým protivníkem a chtěl bych mu poděkovat za zajímavou hru a pro oba hráče to bylo získání mnoha nových strategických poznatků.