Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Centrální Čína (PacPG 1) - Adam (Osa) x stanny (Spojenci)
dohráno 24.03.2010, vítězství Osy
Adam - Osa

Průběh a konec bitvy:
Jak to vypadalo, když já řídil Císařskou armádu a mým protivníkem jež dirigoval kuomintangskou armádu byl generál Stanny z města Plzeň zamořeného asociálními agresivními cikány. Z mapy pro mne vyplynulo, že nejdůležitější bude ovládnout letiště ve středu bojiště u města Fu-jang, aby mé letectvo mohlo operovat v celé oblasti bitvy. Proto značná část mých sil dislokovaných jižně od řeky Jang-c-tiang zaútočila od Nankingu přes město Che-fej a město Fu-jang s přilehlým letištěm osvobodila. Tím pádem byla oslabena zbylá část sil určených k osvobození Chang-čou, Ming-po a Tin-chua. Každopádně i tento cíl za plné podpory letectva splnily. Po těchto operacích se veškeré výše uvedené jednotky soustředily na osvobození z mého pohledu nejobtížnějšího cíle a to strategicky důležitého města Changchou a jeho letiště. Podél obou stran řeky Jang-c-tiang jihozápadním směrem postupovaly zejména pancéřové divize s úkolem zaútočit na město od východu. Podstatná část sil podporovaných lehkým dělostřelectvem postupovala na město od severu. Přes značné soustředění nepřátelských sil se město podařilo bez větších obtíží obsadit. Vzpomeňme ještě boje severně od Žluté řeky. Naše 10.divize byla obklíčena, avšak na pomoc ji přispěchala 5.divize od severně položeného města Ti-nan a alespoň část jednotek se ji podařilo zachránit. Obě tyto divize pak zaujaly linii severozápadně od měst Su-Chou a Tchanj-er-cuang a pomalu za podpory těžkého dělostřelectva postupovaly na tyto města, kde bylo dislokováno mnoho nepřátelských jednotek. Přesto byla tato města obsazena. Ostatní města Sang-čchiou, Chaj-čou a Cching-tao jež byla bráněna městskými posádkami byla osvobozena menšími silami za podpory letectva.

Hodnocení vlastního velení:
Nic zvláštního. Žádný zázračný a překvapivý útok.

Charakteristika protihráče:
Taky tak.

stanny - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Můj plán byl pro obrannou bitvu velmi jednoduchý – jelikož se čínské jednotky japonským nemohou rovnat, je třeba okusovat co to jde a hlavně co nejvíce překážet. Jediná věc, co dokáže opravdu ublížit, je letectvo. To jsem posílil hned v prvním tahu nákupem Peashootera s tím, že budu číhat a pokud se naskytne příležitost pokusím se hromadně udeřit a sejmout bombardéry. Tuto příležitost mi ale Adam nedal. V prvním tahu jsem sice po zdařilém útoku flaku a několika papíráků poškodil Adamovu stíhačku Claude na 3, což mému plánu nahrávalo, navíc se mi zadařilo i na zemi, kde jsem soupeři zničil tank, dělo a pěchotu, navíc ve druhém tahu se mi po sérii útoků povedlo poškodit Chi-Ro na 1 a v dalším kole ho dorazit, to však bylo téměř vše. V dalších kolech jsem sice zničil Ha-Go, Te-Ke a sestřelil Perry, to ale Adamův postup nezastavilo. Navíc Perry byl jednoznačně návnadou, které jsem jeden tah odolal, v dalším už ne – a to proto, že na zemi se rojily flaky a mobilní protiletadlovce a ostatní letadla jsem ani neviděl. Adam po oslabení v prvním kole je velmi pečlivě skrýval a útočil – pokud vůbec – s nimi tak, že jsem neměl možnost je uvidět. Změnil jsem proto taktiku, přestal s velkým svazem vyčkávat na štěstí a rozhodl se kousat v místech, kde protiletadlovce nebo flaky nebyly. Co se týče pozemních bojů, tak u Šu-chou jsem vystavěl slabší obranu než protivník ve stereo bitvě, ale díky otravování letadly jsem se udržel o několik tahů déle. Zároveň jsem od Cching-tao vyslal pěchotu a Vickers k Ti-nanu a od Fu-jangu zadem též PzIa, které až do předposledního tahu otravovali obránce tohoto strategického města. Na dobytí síly nebyly, ale doufal jsem, že Adam zde bude nucen investovat, nebo vyslat letadla a oslabit tím tak postup na jiných místech. Soupeř ale, evidentně vědom si „kvalit“ mých jednotek se příliš nevzrušoval, ponechal obránce města podpořené ATG napospas osudu, a později se u města objevil Te-Ke, který jsem ale ihned pkousal. Teprve poté, co mi jedno letadlo spadlo a druhé k tomu nemělo dleko, se objevila Adamova letadla, mého posledního stíhače vyřídila a pozemní jednotky odrazila. U Fu-jangu jsem investoval jen do několika ATG, veškeré prostředky jsem cpal do obrany Chankchou. Bohužel, prestiže nebylo mnoho a obrana podle toho vypadala. V podstatě jen ATG a flaky, u města pak poslední tank, dělo a pěšáci. Přestože jsem se snažil obranu vysunout, soustředil jsem se hlavně na jihovýchod – kde jsem nějaké Adamovo rojení viděl. Adam ale zaútočil z obou směrů a nakonec se k městu prokousal od severu. Ve třináctém tahu – tedy ve stejnou dobu jako já ve druhé bitvě – dosáhl vítězství.

Hodnocení vlastního velení:
Můj plán se nezdařil. Nebo lépe řečeno – pro úspěch svého plánu jsem potřeboval, aby soupeř nakládal s letadly méně opatrně než tak činil. Paradoxně jsem k tomu asi přispěl vydařeným prvním kolem, kdy jsem silně poškodil jeho nejsilnější stíhačku. Adam nakoupil mračno mobilních protiletadlovců, kteří by jakýkoliv útok letectva velmi rychle a krvavě ztrestali. Pravděpodobně lepší by bylo neutrácet prestiž za stíhačku a investovat ji do „bordelu“ na zemi, zvlášť poté, co jsem během prvních čtyř kol připravil soupeře o tři tanky a další poškodil. To jsem ale v prvním kole, kdy jsem se rozhodoval jak dál postupovat, nemohl tušit.

Charakteristika protihráče:
Po nevydařeném prvním tahu postupoval velmi opatrně, nicméně i přesto dostatečně důrazně. Po prvním tahu jsem nezaznamenal jsem jedinou jeho chybu, od pátého tahu se mi nepodařilo zničit mu jedinou jednotku. V prvním tahu možná zbytečně zahustil prostor u Chang-čou a to mi umožnilo zničit mu několik jednotek – hlavně díky tomu, že neměly kam ustoupit. Hrál dobře a účelně.