Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

El Agheila (AGPG) - Raduz (Osa) x Bulvaj (Spojenci)
dohráno 06.06.2006, vítězství Spojenců
Raduz - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitva začala rozdělením armády na 2 skupiny. severní, jejímž úkolem bylo obsadit Benghazi, Cyren a Derna a střední skupinu, jež měla obsadit Mechili a posléze se obě skupiny měly spojit a zaútočit na Tobruk. V plánu taktéž bylo obsazení některého z východních měst Bardija či Sidi Barrani, k čemuž měly hlavně dopomoci levné ale celkem obstojné jednotky PzJager IB. Tohoto cílu bylo sice nakonec dosaženo, ale až 2 tahy před koncem, kdy na otevření druhé fronty bylo již příliš pozdě. Bitva začla pro mne celkem obstojně, protože jsem očekával přílet Moskita k Benghazi a nakoupil si mobilní Flak, který moskita hezky načal a poté jsem pomalu ozobával Bfkem, až se mi jej nakonec podařilo dostat na zem. Severní skupina splnila svůj úkol na jedničku, ale střední skupina měla dosti velké problémy obsadit Mechili a diverze PzJagery IB nebyly tak úspěšné, jak jsem očekával a na východě mne čekaly tvrdé boje, ve kterých jsem sice zvítězil, ale již pozdě. Obrana Tobruku byla vedena velmi zdatně a nepřítel mi dost zatápěl, navíc jsem i špatně investoval prestiž a jednu chvíli nechal nepřítele přejít do protiútoku.

Hodnocení vlastního velení:
Špatně jsem rozdělil skupiny vojsk, střední skupina měla být mnohem početnější. Občas jsem zbytečně přišel o některou jednotku, která mi v závěru velmi chyběla a korunu jsem tomu nasadil koupí 10.5 děla za poslední prestiž, které bylo redukováno na 40% stavů, než si vůbec stačilo vystřelit. Kdybych radši za tu cenu koupil 5 nových PzJager IB udělal bych lépe.. Potěšilo mne ale sundání Moskita.

Charakteristika protihráče:
Celkem správně neštěpil síly a bránil pouze ubranitelná města, nebo města, kde měl šanci mne dosti zdržet. Když měl možnost, vyrazil do krvavého protiútoku. Vytkl bych mu jen ztrátu moskita. Ale zvítězil a gratuluji mu k vítězství.

Bulvaj - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Ihned po zahájení spojenci ztratili převahu ve vzduchu. Města podél pobřeží byla chráněna jen nepatrně a první souboje se vedly u Mechili. Těžký souboj nemotorných protitankových děl s přední línii osy vedl k zabrždění středního útoku na Tobruk. Spojenci pomalu ustupovali bez podpory houfnic a letectva. Předpokládaný obchvat se blížil a pokus jej zastavit by znamenal malé šance na úspěch udržet Tobruk. Postupně se uzavřela smyčka a obklíčená spojenecka vojska tentokráte podporovaná tobruckými houfnicemi odrážela postupné útoky na předměstí. Obrana vydržela.

Hodnocení vlastního velení:
Ztráta převahy ve vzduchu byla pro mě noční můrou. Očekával jsem obchvat, ale když přišel, musel jsem se rozhodnout, zda bránit Tobruk nebo zadní města. U Mechili jsem dokonce zaútočil na střední armádu osy, a to zřejmě i rozhodlo, že Tobruk bude tou správnou volbou. Obě houfnice pak dokázaly krýt přístupy k městu a to vedlo k vítězství.

Charakteristika protihráče:
Útočil přesně jak se má, podél pobřeží, na Tobruk a pouští. Nechal se však zaskočit u Mechili, a tím ztratil hlavní sílu středního útoku, i když mu obchvat pouští vyšel dokonale a k Tobruku se začala přibližovat severní armáda, byl rychlý postup zastaven. V postupném boji na předměstí pak ztrácel vítězství, které by mu za takto vedenou bitvu náleželo.