Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Ardeny (AGPG) - Hartmann (Osa) x Adam (Spojenci)
dohráno 07.04.2008, vítězství Spojenců
Hartmann - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tak v této bitvě jsem si za Osu moc šancí nedával. Je všeobecně známo, že zde Spojenci zde mají převahu a drží Němce v obklíčení a disponují silným letectvem, což jim dává velké možnosti výběru kde zaútočit. Nicméně přestože jsem počítal s obrovskými ztrátami, nevzdával jsem to a plánoval jednak postavení obrany u města Bitburg a zároveň protivníka zdržovat a znervózňovat výpady skrz prstenec obklíčení a diverzemi. Hlavní myšlenka byla udělat semeniště diverzních jednotek u Trevíru a odlákat sem jádro sil Spojenců, které by následně mělo problémy s časem přesunout se na sever. Hned v prvním tahu pochopitelně udeřila spojenecká vojska plnou silou, reagoval jsem na to všeobecným ústupem a vytvářením obran opřených o četné řeky. Na severu bohužel žádné v cestě nepříteli nejsou, takže se zde přes mé jednotky převalil rychleji než jsem čekal. Naproti tomu v čele jsem posílil Rochefort, s jehož uskupením jsem následně ustoupil k Marche a následně jsem vyrazil na sever s cílem dobýt Lutych, ale na útok nepřítel posléze zaměřil pozornost a byl zastaven a uskupení zničeno. To se stalo zároveň s obsazením Laroche, které také zprvu zůstalo stranou hlavních postupů spojeneckých vojsk. Mezitím dorazila spojenecká vojska naplno k obranné linii, kde se německá vojska krátce či déle držela na řekách Our a Sauer i průzkumnými jednotkami původně určenými pro diverzi. Jelikož již ale měla odhalený bok ze severu a nesestávala se zrovna z nejvalitnějších jednotek, tak se rychle zhroutila a Spojenci se dostali až k posledním dvěma městům, Trevíru a Bitburgu. Vzhledem k síle spojeneckých vojsk a slabosti toho, co se povedlo stáhnout, bylo otázkou krátké doby, kdy i ta padne. Výsledek mohla oddálit diverze výsadkářů, které se povedlo úspěšně vysadit u strategického Libramontu, ale nestihli se ani pokusit město dobýt, což osud bitvy zpečetilo.

Hodnocení vlastního velení:
Nezdařilo se mi zachránit prakticky nic ze silných jednotek na severu aniž by se mi nějak výrazněji podařilo soupeřovu armádu oslabit. Posilování čela bylo zřejmě k ničemu, efektivnější by bylo investovat do protiletecké ochrany stávajících jednotek, jak mi ukázala obrácená bitva. Nakoupené průzkumáky u Trevíru, jejichž úkol byl původně jiný jsem nakonec udal, ale opět bych asi udělal lépe investicí do PLD a kvalitnějších jednotek. Jinak výsadkáři, měli-li by štěstí a čas, mohli dost pomoci. Vyhrát se to dle mého názoru proti tomuto soupeři nedalo, nicméně vedle projeveného výkonu soupeře hodnotím ten svůj jako slabší neb jsem ho zřejmě ničím zvláštním nepřekvapil a jistě se šlo udržet déle.

Charakteristika protihráče:
Velitel Spojenců Adam přinesl svému týmu zasloužené vítězství. Byť mu konstelace bitvy za tuto stranu nahrávala, neubírá mi to na ocenění schopností jeho postupu, rád jsem se setkal s takto tvrdým soupeřem.

Adam - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Pro zničení německého průlomu jsem zvolil tuto strategii. Dokoupit strategické bombardéry, které sterilizují nepřátelské pancéřové obludy. V místech kde nebude kvůli prozatímní převaze nepřítele možný postup zorganizovat obranu tak, aby nebylo možné proniknout do týlu a zamezit tak případné diverzi. Nepřátelské skupiny jednotek navzájem izolovat, aby Hart nemohl vytvořit konsolidovanou obranu. V místech obraných linií tyto obejít a napadnout z boku či týla. Co nejrychleji zničit jednotky ve hrotu průlomu a postupovat na východ. Bitva započala dle plánu. Ve druhém tahu se u měst Trevír a Echternach objevilo mnoho nových průzkumných divizí a tak jsem musel v tomto směru upustit od přechodu řek a přejít s převážně pěchotními divizemi do pasivní obrany. Vědom si nadvlády jak ve vzduchu a postupně i na zemi jsem postupoval spíše opatrně hlavně s ohledem na znemožnění diverzních akcí nepřítele. Ve třetím tahu obsadily německé jednotky město Marche, což vedlo k hrozbě útoku severozápadním směrem, který následně započal. Proto jsem v této oblasti ponechal marginální síly, které za podpory strategického letectva tuto hrozbu eliminovaly v osmém tahu. Na východě po dobytí měst Losheim a Manderfeld ve třetím tahu jsem zde dokoupil jednotky pro obranu proti případnému protiútoku elitních německých divizí z východu. Ve středu bojiště byla města osvobozována jedno po druhém a začalo být jasné, že hlavními místy odporu budou města Bitburg a Trevir. U Bitburgu byly soustředěny nebezpečné německé pancíře včetně protiletecké obrany a proto tato oblast stala primárním cílem strategického bombardování a v devátém tahu za pomoci spojeneckých pancéřových divizí vyčištěna od nepřátelských jednotek. U Trevíru bylo naopak soustředěno mnoho slabších divizí složených zejména z průzkumných divizí. Tato oblast byla také vzdálenější od hlavních sil směřujících tímto směrem přes střed bojiště. Zničení slabých jednotek nebyl pro spojenecké tanky velký problém a k osvobození Trevíru tak došlo v desátém tahu, čímž byla bitva ukončena. Seskok německých parašutistů v týlu se uskutečnil příliš pozdě a na úspěšné ukončení bitvy by zřejmě neměl vliv.

Hodnocení vlastního velení:
Postupoval jsem opatrně. Dával jsem pozor na protivníkovy tanky a diverze.

Charakteristika protihráče:
Vedl si dobře a zejména protiútok od města Marche mi velmi zdržel část jednotek. Tragická byla frekvence odehrávání.