Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Minsk (AGPG) - Johny_ZED (Spojenci) x stanny (Osa)
dohráno 15.08.2008, vítězství Osy
stanny - Osa

Průběh a konec bitvy:
Z jasného důvodu – špatné přístupové trasy – jsem se rozhodl vybudovat hlavní obranu u Pinsku. Sem jsem hodlal stáhnout všechny čtyři stíhačky a pokusit se s nimi sestřelit alespoň jeden bombardér, případně vydržet s nimi nad Pinskem co nejdelší dobu tak, abych zamezil bombardování. V prvním tahu jsem proto s letadly nabral směr Pinsk, k němu dokoupil dva flaky a ATG, navíc jsem k Pinsku začal přesouvat mobilní flak a dělostřelctvo od Baronovichi. Cestou k Pinsku byly moje stíhačky napadeny Jakem a protože tento byl poškozen, neodolal jsem a dorazil jej. V dalším kole jsem zpozoroval nad Bobrjuskem dva nekryté Il-2M3 a ihned je sestřelil. Za to jsem zaplatil ztrátou befka. Zároveň jsem u téhož města dorazil poškozený brodící se ISU-152 AT. K Pinsku jsem postupně dokoupil dva PSW 233/8r a vyslal je k řece Ptic, což se mi dvojnásob vyplatilo – do jednoho z nich narazil ISU-122 a byl těžce poškozen a v dalším kole, když jsem jej dorážel, jsem odkryl výsadkáře. S těmi ihned mé stíhačky zúčtovaly. V témže tahu jsem poškodil několik jednotek brodících se k Minsku, ale v porovnání s tím, co u něho vystavěl Johny_ZED byla má obrana slabá a během dvou kol s ní bylo zatočeno. Nejdůležitější boje však probíhaly na přístupu k Pinsku, kde jsem letadly zaútočil na ženisty v náklaďácích, škodil recony a vysouval ATG. Díky těmto operacím jsem soupeře velmi zdržel, takže se k blízkosti Pinsku (kam jsem mezitím stáhnul pěšáky, dokoupil další flaky a ATG) dostal až v devátém kole a to dalšími výsadkáři, kteří prolétli a vysemenili se mi západně od města. Spojeným útokem děla, pěchoty, reconu a stíhačky jsem je těžce poškodil a v dalším kole zničil. To už byl můj poslední stíhač sestřelen, ale i já ve vzduchu bodoval – sestřelil jsem stíhačku a poškozený bombardér. V desátém tahu jsem nalétl nad letiště u Smolensku pěšáky, kteří odlétli ve čtvrtém tahu od Dvinsku a pár kol se u Smolensku skrývali. Soupeř je sice zaregistroval, ale překvapině mi nezabránil ve výsadku na letištěa i díky této dotaci prestiže jsem k Pinsku mohl koupit Hetzera. Ten byl v dalším kole téměř zlikvidován, ale já měl vyděláno dost peněz na StuGIII. To však již byla labutí píseň sovětských útoků, protože zbývalo poslední kolo a sověti nebyli ani na dotek, navíc minimálně dvě jejich jednotky byly na nule se střelivem. Oba strategické hexy Pinsku zůstaly v německých rukou.

Hodnocení vlastního velení:
Stanovil jsem si zdržovací taktiku, která vycházela a obranu Pinsku, který jsem posílil na úkor Minsku – ale předpokládal jsem, že soupeř nestihne přejet bažiny včas. Výborným nápadem bylo vyslání dvou nabušených reconů k řece, kde slavily úspěchy a získaly dvě kola času – a to rozhodlo. Dalším rozhodujícím okamžikem bylo sestřelení dvou bombardérů nad Bobrjuskem.Své velení proto hodnotím jako velmi dobré.

Charakteristika protihráče:
Dopustil se několika chyb – viz osamocené bombardéry nad Bobrjuskem, to byl jeden z klíčových okamžiků. Další letadla, hlavně stíhačky, ztrácel kvůli průzkumu – nalétly k flakům, byly poškozeny a mými stíhačkami pak doraženy. Sestřelil jsem mu 3 bombardéry a 4 stíhačky. Bez letecké podpory nemohl dostatečně rychle postupovat, troufnu si tvrdit, že pokud by nasadil bombardéry na recony strážící řeku Ptic, neztratil by tam tolik času. Navíc mně pochopitelně přišla velmi vhod prestiž za sestřely. Dalším překvapením pro mne byl nákup celkem tří jednotek výsadkářů a hlavně nezkoordinování jejich výsadku – jedna jednotka nemohla Pinsk ohrozit. Na druhou stranu je možné, že hodlal výsadky zkoordinovat, ale já tomu zabránil sestřelem. Situaci na severu a v okolí Minsku řešil výborně, tam jsem jen paběrkoval v podob několika poškození dělostřelbou, nebo útoky na oslabené jednotky, jinou šanci jsem nedostal.

Johny_ZED - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Základní rozdělení útočných armád bylo dány od začátku podmínkami bojiště. První skupina vojsk byla vyčleněna k útoku na město Dvina, a následným postupem k Vilnu. Druhá skupina postupovala středem bojiště a směřovala k městům Borisov, Minsk, Novogradov a Boronovich. Třetí skupina dostala za úkol postup přes Bobrujsk k městu Pinsk. První skupina zahájila postup směrem k Dvině okamžitě po zahájení bojů, úvodní německé obrané jednotky byli smeteny a skupina se rozdělila na dvě části. První podskupina postupovala přímo k Dvině po severním břehu řeky Západní dvina, druhá podskupina pak tuto řeku překročila a vytvořila tak druhé rameno kleští, které měly sevřít Dvinu. Po dosažení města však útok uvázl a obnovil se až po nasazení části letectva a po zuřivých bojích o město se mi přeci jen podařilo město obsadit a zajistit, v tu dobu však značná část jednotek směřovala na jih s cílem obsadit Vilnu, u kterého jsem již nechtěl nechat nic náhodě a systematickým útokem jsem obranu města vyčerpal a následně na poslední chvíli obsadil. Skupina číslo dvě měla k dispozici největší skupinu vojsk a zároveň podstatnou část letecké podpory ze strany VVS RKKA. Svůj postup zahájila obklíčením města Mogilev a zároveň postupem k městu Borisov a řece Berezině. V oblasti Borisova pak narazila na podstatnou část vojsk nepřítele, který se snažil zabránit postupu přes řeku. Řeku jsem postupně za pomocí přechodu na různých místech a použitím ženistů překročil a uskutečnil generální útok na Minsk. Místní obrana nakonec nebyla tak silná a i když moje ztráty nebyly zrovna příjemné, město po postupném útoku tanků, pěchoty a letectva padlo, čímž se mě otevřel prostor pro postup k Novogradovu a Boronovichu. Jejich dobytí, byť na poslední chvíli, se i na středním úseku podařilo splnit plány, i když za cenu velice nepříjemných ztrát. Poslední třetí skupina zahájila operaci útokem na klíčové město Bobrujsk, přes které vedou všechny cesty z výchozích pozic. Nepřítel ale toto město držel ze všech sil, což se podepsalo na pomalém postupu. Následný postup přes řeky Berezin a Ptic k Pinsku byl provázen těžkostmi náročného terénu a aktivitou nepřítele, který za použití relativně malých sil účinně zpomaloval postup.Bohužel na zdejší části fronty panovala od začátku mizérie, stanny zde soustředil velké množství jednotek, což navíc vzhledem k velice obtížnému terénu způsobilo čím dál tím víc se opožďováním za plánem. Předpoklad byl, že z východu zaútočí pozemní jednotky a ze západu pak jednotky výsadkářům. Bohužel jedinou přístupovou cestu stanny tvrdě bránil a i výsadkáři se po vysazení dostaly pod těžkou palbu. Přes zoufalou snahu postoupit, jsem uvízl před městem. Zdejší úsek pak rozhodl o konečné porážce.

Hodnocení vlastního velení:
Rozvrhnutí postupu během bitvy bylo vcelku v pořádku, na dvou úsecích pak boje skončili podle plánu. Bohužel na třetím úseku to už tak slavně nedopadlo. Odpor v těchto místech a hlavně kolem města Pinsk se ukázaly nad moje síly, k tomu se přidalo občasné chaotické velení a velice neefektivní nasazení letectva.

Charakteristika protihráče:
Stanny patří k nejlepším generálům červených a dával mi to po celou dobu boje znát, jeho akce byly velice dobře koordinovány a celkovou obrannou koncepcí mě neskutečně zatápěl.