Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Den D (PGCZ) - Sepp (Spojenci) x Maximus (Osa)
dohráno 07.11.2007, vítězství Spojenců
Maximus - Osa

Průběh a konec bitvy:
Pro osu je to velice těžká pozice, silné námořní dělostřelectvo znemožňuje vybudovat u dvou klíčových bodů obranu. Letecká síla spojenců je velká, ale luftwafe má solidní základ, na kterém lze stavět. Proto jsem se rozhodl zainventovat prestiž do zesílení stávajících stíhačů a zakoupit další. Věděl jsem že posílení a seskupení bude trvat 3-4 kola. Proto jsem se rozhodl zaměstnat nepřátelské letectvo masivní protiofenzívou pozemní proti vylodění spojenců. Průběh bojů: Východní vyloďovací pláž jsem za pomoci východní pancéřové skupiny a místních pěších jednotek vyčistil od paragánů a držel nepřítele na pobřeží. Na střední pláži se mi také dařilo držet nepřítele na pobřeží. Západní vyloďovací pláž nepřítel bez problémů obsadil a získal přístavní město a klíčové letiště, odtud pak vedl další útoky na města. Po krvavém masakru na plážích se bitva pomalu přesunovala na pobřeží, začal tuhý boj o pobřežní hlavní města. Mezi tím jsem dokončil reorganizaci Luftwafe a použil ho na západním křídle, vzdušné boj trval 5 kol, při kterém jsem za cenu ztráty mých stíhaček (6) zlikvidoval 7 nepřátelských stíhačů a 2 bombardéry, nehledě k tomu že většina přeživších nepřátelských stíhačů bylo těžce poškozeno. (Když bych použil o 2 stihače Fw 190d, byl bych minimálně rovnocenný soupeř spojenců). Po leteckém souboji již bylo jasné, že již není možné udržet přístavní města. Následoval masivní pozemní a letecký útok na klíčové města, který během několika kol slavil úspěch.

Hodnocení vlastního velení:
Vsadil jsem vše na masivní protiútok pro získání času na vybudování silné Luftwafe, kterou jsem hodlal použít jako hlavní překvapení. Nic méně nepřítel Luftwafe odolal a tím získal neomezenou leteckou převahu, která mu umožnila vyhrát. Za osu nelze vyhrát den d standardním postupem. Musí se hodně riskovat a spoléhat na trochu vojenského štěstí 

Charakteristika protihráče:
Sepp s přehledem a velkou časovou rezervou zvládl bitvu. Žádnou zásadní chybu jsem neviděl. Prostě pěkný postup a rychlé adaptace na vzniklé situace.

Sepp - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Této bitvy jsem se za Spojence nebál. Jako prvořadý cíl jsem si určil obsazení St Mere Eglise, zejména pak letiště u něj. Po jeho obsazení jsem dokoupil stíhačky (Mustang) a strategické bombardéry. Bylo znervózňující to, že jsem dlouho neviděl německé letectvo. To se objevilo později a bylo doplněno zvýšením „života“ nad deset. Až do poslední ho kola to pak byl velmi vysilující boj, který mě stál 7 stíhacích skupin, ostatní co vydržely měly neúplné stavy. Oproti mé hře za OSU Maxim nevyklidil východní část města Caen. Vzhledem k tomu, že tato část byla v dostřelu lodních děl, mělo smysl ho bránit spíše tankem než pěchotou. V sedmém tahu jsem využil výpadu Královského Tigra na východ, rozstřílel bránící pěchotu a po strategickém bombardování Elefanta jsem ho „odsunul“ tak, aby nebránil pěchotě zaujmout pozici ve městě. Totéž jsem (prakticky) provedl i v Saint-Lo a v sedmém tahu hru zakončil.

Hodnocení vlastního velení:
Asi jsem nepostupoval efektivně v boji proti německým stíhačům, ale oni nebyli schopni zastavit mé operace.

Charakteristika protihráče:
Nedá se hovořit o chybě, ale ikdyž by teoreticky tanky do města neměly vjíždět, v této hře to mohlo pomoci vzhledem k jejich větší odolnosti vůči dělostřeleckému odstřelování.