Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Den D (PGCZ) - Sepp (Osa) x Maximus (Spojenci)
dohráno 08.11.2007, vítězství Spojenců
Sepp - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tuto bitvu jsem kdysi rozebíral dosti podrobně za obě strany. Nakonec jsem přišel k tomu, že je za OSU nevyhratelná. Jediné strategické město (Saint-Lo) není v dostřelu lodních děl, dost velká počáteční prestiž spojenců umožňuje dokoupení i kvalitních mustangů i strategických bombardérů. Obsazováním těžko hajitelných měst se prestiž dále zvětšuje. Bez nějakých myšlenek na vítězství jsem posiloval obranu Saint-Lo flaky, dělostřelectvem a Elefanty. Cherbourg a Caen jsem obětoval., obrněnce, které jsem měl na VJV od Caen, jsem poslal posílit obranu Saint-Lo. Po ztrátě letectva jsem jen tak lehce zlobil až do konečného rozbombardování svých jednotek a obsazení posledního strategického města Saint-Lo.

Hodnocení vlastního velení:
Možná jsem měl letectvo použít později, držet ho hlouběji v týlu a nechat ho jen jako hrozbu…

Charakteristika protihráče:
Maximus žádné chyby nedělal, spolehlivě dokráčel k vítězství.

Maximus - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
První cíl bylo získání letiště a klíčových města na pobřeží, v kterých jsem plánoval koupit pancéřové divize pro podporu pozemního útok a strategické bombardéry pro eliminaci flaku v klíčových městech. Po zabezpečení pobřeží měla přijít na řadu likvidace lufwafe, předpoklad pro použití strategických bombardérů. V konečné fázi jsem plánoval masivní vzdušné bombardování flaků / pozemních divizí a dočišťovací pozemní útoky. Dále zajistit přísun prestiže obsazováním týlových měst nepřítele, paragány a rychlou obrněnou technikou. Průběh bitvy: Vylodění proběhlo za podpory letectva a námořních sil bez problémů, město St. Mere Anglische padlo hned první den. Město s přilehlým letištěm poskytlo leteckou základnu pro cíle v La Farte-Mace a Saint-Lo. O nepřátelském letectvu nebyla ze začátku ani stopa, až do okamžiku když jsem zavadil průzkumným letem při přeletu Sait-Lo o štuku, která byla právě nad letištěm. V příštím kole se přihnalo Luftwafe nad Saint-Lo a rozstřílelo průzkumný letoun. Načež jsem v dalším kole poslal své stíhače do Saint-Lo, po 2 dnech byla Luftwafe nad Saint-Lo zničena. Přičemž započalo následné masivní bombardování Saint-Lo až do jeho pádu. Po osvobození La Farte-Mace a Caen, které nepřítel neposílil, zbývalo získat poslední bod Saint-Lo. Saint-Lo, nad které jsem poslal veškeré letecké síly, nepřítel opevnil velkým množstvím flaku, anti-tanky, tanky, dělostřelectvem a pěchotou. Útok: hlavní útok šel z jihu a obchvaty ze západu a východu. Jako podpora byla nasazení para. jednotka. Útok ze západu udeřil na obranu, která byla situovaná v těžkém terénu, značně nevýhodný pro rychlí útok, postup byl velice pomalý za cenu velkých ztrát. Nepřítel zde použil pěchotu a elefanta krytého flaky, který odolával pozemním i leteckým útokům. Z jihu byla situace obdobná, těžké tanky kryté flaky a podporované elefanty. Západní útok se ze začátku dostal na dotek města, ale nebyl sto proniknout do města. Navíc nepřítel posiloval obranu ve městě posily ze severu. Sice jsem se pokusil severní zásobovací tepnu zničit, ale nepřítel můj pokus o blokádu zničil. Zvrat nastal až po dlouhém bombardování města a jeho okolí. Jednotka paragánů se dostala na dotek tygra II, kterého zničila ve městě, poté vjel do města ze západu Scherman a bitvu tím ukončil obsazením klíčového bodu (cca 5 kol před koncem).

Hodnocení vlastního velení:
Takticky jsem bitvu zvládl myslím dobře, naplánované akce jsem realizoval a získané města jsem udržel. Jedinou obavu jsem měl z leteckého střetu (s letectvem mi to nějak nejde). Nic méně spojenci mají jasnou převahu a tak jsem zvládl i tuto část celkem obstojně. V bitvě jsem moc nevyužil para jednotek (pouze 1). I přes nasazení velkého počtu jednotek na Saint-Lo, nebyl můj postup s masivní podporou letectva uspokojivý.

Charakteristika protihráče:
Sepp za spojence dělal, co mohl, těžko zde lze za osu něco kloudného vymyslet, 2 ze 3 hlavních měst jsou na dostřel lodních děl a proto těžko bránitelné, nic méně při obraně Saint-Lo, předvedl silnou obranu založenou na flaku, těžkých antitanků a dělostřelectva. Dokázal odolat útoku ze 2 stran a udržet příliv posil do města. Zásadní chybu jsem neviděl a to co dělal mělo smysl.