Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Husky (PGCZ) - Hobart (Osa) x stanny (Spojenci)
dohráno 05.05.2007, vítězství Spojenců
Hobart - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na bitvu jsem se připravoval s kolegou Chomskim, a po poradě s dalšími veliteli jsem určil obranné možnosti, rozhodl jsem vše mobilní stáhnout k Foggii a tam se zakopat a číhat na to co se přižene s invazních pláží , a zároveň jsem spoléhal, že stanny podcení nejjižnější bod v týlu, a právě tam jsem chtěl podniknout diverzní akce. Jak italskými jednotkami tak výsadkáři, kteří museli proletěl celou mapu. Také mi bylo jasné, že italské flaky neobstojí proti loďstvu. Akce začali nepříliš šťastnou leteckou bitvou. Luftwaffe utrpěla těžké ztráty, ale spojenecké stíhačky také utrpěly, ale už nezbylo nic mimo flaků čím ničit bombardéry. Nakupoval jsem italské levné protitanky na pobřeží, vše mobilní stahoval k severu, tam jsem zbudoval linii. Nepřítel pomocí letectva a loďstva napadal transporty. Jednotky ze Sicílie se nepodařilo evakuovat. I když místy podnikly ojedinělé protiútoky hlavně zpočátku. A tak došlo na poslední boje u Foggie, kde hlavně s pomocí strategického letectva, rozprášil zpočátku pevnou obranu. Jediné co se mi podařilo, byla diverze – skvělá akce připravovaná od počátku, skvěle vycvičené jednotky podnikly útok na Bizertu a Tunis a podařilo se jim nepřítele, totálně překvapit. Tento úspěch trval pár kol než se přihnaly křižníky a letectvo.

Hodnocení vlastního velení:
Těžko něco vymýšlet, škoda letectva sázel jsem, že si poradím se severní leteckou armádou bez vážnějších ztrát. Za osu jsem si věřil po úspěšném výsadku. V mém případě byla Itálie měkkým podbřiškem Evropy. Bohužel.

Charakteristika protihráče:
Využil kombinovaného útoku v plné míře. Blahopřeji k vítězství. Bitva se zpočátku odvíjela svižně a pak vinou mého pracovního vytížení se hra zabrzdila

stanny - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Veškeré mé zkušenosti s bitvou Husky byly výhradně ve verzi AGPG, kdy měli Spojenci výhodu prvního tahu – v něm se vesměs pevně uchytili na pobřeží a pak už to rychle nebo pomalu hrnuli až do konečného vítězství. Nyní bylo třeba pečlivě rozmyslet jak postupovat hlavně na severu, kde hrozilo zablokování pláží a těžké škody na technice kvůli leteckým úderům. Rozhodl jsem s proto na severu co nejrychleji vylodit kde to jen bude možné a současně výrazně posílit letecké síly a eliminovat tak Stuky a Fw 190. Zároveň jsem vyslal parašutisty k Tarentu. Severní síly jsem přirazil k pobřeží v pásmu Gaeta – Neapol – Salerno, zbytek se chystal vylodit u Sapry. Hned v prvním tahu se mi podařilo sestřelit jeden Fw 190. Ve třetím jsem obsadil Sapry a letiště u Salerna, čím jsem získal opěrný bod pro letadla a také místo, odkud začaly vyjíždět novotou zářící M-10. Ve čtvrtém tahu jsem vysadil parašutisty u Tarentu a v pátém jej obsadil. Společně se silami od Sapry a Neapole pak postupovali na sever k Foggii, na kterou podnikly společně s novými B-17 drtivý útok a jejímž obsazením (včetně letiště) bitva skončila v jedenáctém tahu. Na Sicílii byla situace jednodušší v tom, že téměř vše bylo vyloděno. Okamžitě bylo obsazeno letiště a nějaká města, čili M-10 a B-17 začaly brzy řešit nepříjemné problémy, které způsobovaly německé obrněnce. V podstatě to ale zde byla jen otázka času, nejdůležitější boje probíhaly na severu. Postupně byla Sicílie kompletně osvobozena a jednotky se vydaly na sever, v Itálii obsadily Reggio a Catanzaro. Ihned v prvním tahu jsem do Afriky zakoupil pěšáky a průzkumák, abych eliminoval případnou diverzi. V 5. tahu recon objevil paragány a letouny se o ně postaraly. Bohužel, soupeř měl v záloze ještě další jednotku parašutistů, kteří měli neskutečnou kliku, protože v době, kdy recon odjel na druhý konec svého území, se přiblížili na hex od pevniny a podařilo se jim seskočit až do Bizerty. Naštěstí jsem měl v blízkosti několik letadel a lodí a tento problém byl během pár kol vyřešen.

Hodnocení vlastního velení:
V podstatě jsem hrál tak jak jsem si řekl a stanovil a tato taktika se ukázala jak úspěšná. Spojenci mají obrovskou výhodu v B-17, proti kterým v podstatě není obrany, pokud osák nevyhraje leteckou bitvu. Pokud byl někde zádrhel, stačilo pár útoků B-17 a problém byl rozprášen. Para výsadek k Tarentu zkrátil bitvu nejméně o 2 tahy, to byla podařená akce, naopak ne stoprocentní obrana Afriky byla malou chybou, kterou jsem si ale díky množství jednotek v blízkosti naštěstí mohl dovolit.

Charakteristika protihráče:
Trochu mne překvapil na severu, kde podle mne ne zcela dostatečně „zabordelil“ pláže, ale jinak dělal, co mohl. Obrany měst měl postavené dobře, díky letecké bitvě, která skončila v podstatě likvidací všech stíhaček na obou stranách však nemohl čelit mraku B-17 – ani flaky nestačily. Výborně se snažil o diverzi, která se mu – sice i díky dávce štěstí – vydařila, bohužel pro něj v době, kdy na jihu okouněla řádka lodí i poškozených letadel a kdy jsem neměl nouzi o prestiž a mohl jsem tak ihned dokoupit posily a s diverzanty zatočit. Dobrá hra.