Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kavkaz (PGCZ) - mjm169 (Spojenci) x 777 (Osa)
dohráno 10.03.2007, vítězství Osy
777 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Začiatok mojej ofenzívy bol poznamenaný rýchlim postupom na severnom úseku kde prvým cieľom bol Rostov ktorý padol bez väčších problémov. Hlavnou úlohou v počiatočnej fáze útoku bolo získať čo najskôr vzdušnú prevahu čo sa mi na tomto úseku podarilo. Ako sa neskôr zistilo tak moja prevaha a rýchlosť postupu vyplynula z protivníkovho zámeru rozhodnúť bitku na južnej fronte kam presunul svoje letectvo a kam umiestnil väčšinu posíl. Bez zdržania a problémov tak moje útočné jednotky obsadili Kletskaju a neskôr Stalingrad. V tejto časti postupu som odklonil časť jednotiek na juh kde postupovali s smere Elista a Blagdernoe. Situácia na južnej fronte bola od samého začiatku komplikovaná. Nemecké útočiace jednotky nemajú dostatok prostriedkov na prerazenie obrannej línie RA pričom je predpoklad že táto línia bude posilnená. Z tohto dôvodu som zvolil opatrný postup kde prvým krokom mala byť eliminácia Čiernomorskej flotily. Ako sa ale ukázalo hneď po začatí bojov protivník prešiel do prudkého protiútoku. Situácia sa zo dňa na deň zhoršovala, jednotky ustupovali a až po vyčerpávajúcich obranných bojoch trvajúcich zhruba 2/3 celkového času sa podarilo útok zastaviť a prejsť postupne do protiútoku ku ktorému sa medzičasom pridali jednotky stiahnuté od Stalingradu. O prudkosti bojov svedčí fakt, že mesto Poti ležiace na sever od jediného strategického mesta v držaní Nemcov Batumi zmenilo niekoľkokrát majiteľa. Letectvu RA sa v spolupráci s PVO darilo držať na dištanc Luftwaffe pričom došlo k strate dvoch stíhačiek a zničeniu prepravovaných výsadkových jednotiek určených k diverzným akciám. Celú situáciu sa podarilo zvládnuť aj vďaka tankom Tiger ktoré tvorili kostru obrany a neskôr aj útoku. Konečný útok na Groznyj bol zahájený v smere od mesta Mozdok cez rieku Terek pričom časť ruských jednotiek ostala odrezaná viac na juhu a tým bolo zabránené výrazné posilnenie obrany Grozného.

Hodnocení vlastního velení:
Trochu neuvážené prevedenie diverzných akcií na juhu čoho dôsledkom bol ich neúspech. Taktiež som nepredpokladal až také komplikácie na juhu ale v konečnom dôsledku bolo moje vedenie operácii úspešné čo dokazuje ukončenie bojov v 15 ťahu.

Charakteristika protihráče:
Protivník si viedol celkom dobre, hlavne postup na juhu bol premyslený. Ubrániť sa ale v tejto bitke je dosť ťažké.

mjm169 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Vzhledem k tomu, že v této bitvě je třeba bránit rozsáhlé území a nepřítel útočí ze dvou směrů, chtěl jsem této nevýhody využít ve svůj prospěch. Moje vlastní síly na severní frontě jsou již od počátku v nevýhodě - stojí v otevřeném terénu, kde není, kam ustoupit, bez dostatečné dělostřelecké podpory. Proto se nedá počítat s tím, že by bez posil mohly klást odpor déle než 3 tahy. Naopak síly na jihu stojí v terénu, které silám osy neumožňuje se rozvinout, a tak využít vlastní přednosti – pohyblivost. Navíc osa začíná s jedním strategickým městem. Bylo tedy rozhodnuto pokusit se získat tento lákavý cíl. Chtěl jsem se tedy nejprve s nasazením všech dostupných sil vypořádat s útočícími jednotkami osy na jihu, rozdrtit „batumskou kapsu“ , pak se otočit proti útočícím armádám ze severu a bránit se v příhodném terénu na Tereku. Batumi jsem měl v úmyslu dobýt dříve, nežli si bude moci protivník dovolit pořídit Tigry. Hned v prvním tahu jsem začal stahovat přeživší letouny na jih a s pomocí rozpuštění poničených jednotek budovat obranu okolo Tbilisi. Poté co jsem odrazil jednotky v dotyku s Tbilisi, jsem zde dokoupil 2xděla, 2xPLD a 2xKV-1. Nepřítel tak zaměřil svoje úsilí ve směru na Poti, jež padlo v následujícím tahu. Během tohoto tahu jsem mírně posílil Rostov a začal budovat síly na sever od Batumi v okolí Suchumi (děla a PLD). Další nákup do Tbilisi – KV-1, dělo a PLD. Mezitím nepřítel dobyl Rostou a provedl úspěšný výsadek v oblasti Jejsk a Majkop. Další diverzi v oblasti Derbentu jsem zachytil. Po zničení nejlehčích jednotek nepřátelského loďstva jsem ustoupil z námořní bitvy ve snaze uchránit zbytky svojí flotily pro další operace. V dalším průběhu jsem zahájil postup na Batumi, ke kterému se mi nakonec podařilo nejblíže dostat v 6.tahu. Bohužel i přes kombinované úsilí letectva a pozemních sil se mi nepodařilo zlomit odpor nepřítele, který mezitím obsazoval slabě bráněný sever. Boje na jihu tedy pokračovaly za těžkých ztrát na obou stranách nadále. Protože nepřítel byl zásoben přísunem prestiže za obsazená území na severu, nastala patová situace, kterou rozlouskl až nákup Tigra v 9.tahu. Pak mi již nezbylo než ustoupit k poslednímu strategickému mstu, které bylo ještě v mých rukou. Zbylé tahy jsem jen oddaloval nevyhnutelné. Ani opožděný pokus o diverzi by na tom nic nezměnil… Podlehl jsem již v 15.tahu:( Gratuluji gen.777!!!

Hodnocení vlastního velení:
Až příliš jsem lpěl na útočné strategii. Konzervativní přístup by tomu slušel víc. Měl jsem raději využít toho, že se mi podařilo stabilizovat situaci na jihu udržením Tbilisi, a zaměřit své úsilí na sever a kombinovat ho s diverzní činností. Po boji je ale každý generál… Ti lepší to udělají, kdežto ti ostatní o tom po bitvě jen melou ;) Tedy ještě jednou gratuluji!

Charakteristika protihráče:
Co hodnotit, proti pc by dosáhl velkého vítězství…