Report z turnajového zápasu
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Leningrad (AGPG) - Hobart (Osa) x Dzin, Vesep (Spojenci)
dohráno 06.12.2006, vítězství Spojenců
Hobart - Osa

Průběh a konec bitvy:
Měl jsem v červenci za sebou velmi kvalitní trénik s Richardem, ve kterém jsem obě bitvy vyhrál. Vyměnili jsme si mnoho komuniké a tajných depeší. Přes tyto všechny snahy jsme oba dopadli zle. Vesep mi byl přiřazen jako náhradník, po několika měsících za vojevůdce Dzina. Nyní bych nastínil plán, který jsem dodržoval, byť s konečným neúspěchem po celou dobu bitvy. Při útoku na Leningrad se ani jinak postupovat nedá. Soutřeďoval jsem co nejrychleji všechny dostupné jednotky, hlavně dělostřelectvo. Abych mohl přestřílet ruskou artilerii, zároveň použít divize elitních výsadkařů, pomocí letectva rychle prolomit první linii a pak jen likvidovat jednotlivé ohniska odporu. Tento postup se mi osvědčil v tréninku, elitní Štuky zničily neupořádané flaky a pak poničily dělostřelectvo, o další se postaraly obrněné divize a pěchota. Zde jsem narazil na skvělou obranu dobře organizovaných ruských houfnic, nakoupil jsem ohromné množství Pz I a stejně se nepodařilo vyčerpat houfnice, které byly skvěle zásobovány!!! Vázla spolupráce letectva, které bojavalo proti strašlivému flaku. Důležitou součástí byl průzkum. Rusové v této bitvě nic neutají. Parádní věc je také nedotknutelné ruské loďstvo, které vše ničí .

Hodnocení vlastního velení:
Má chyba byla v netrpělivosti. Po odhalení obranné sestavy, kterou vytvořil Vesep, jsem zaútočil na každém úseku fronty vším co bylo po ruce a doufal v posílení jednotkami, které jsem přisunoval ze zázemí. Pěchota pronikla i za řeku. Nemohu zamlčet skutečnost, že mě vyvedla z klidu šílená palba ruských děl. Vždy když to vypadalo na prolomení linie, čekala na mne nová linie děl. V jednu chvíli jsem si myslel, že to skončí plichtou.

Charakteristika protihráče:
Skvěle využil děl, bohužel. Leningrad je bitva na úzké frontě, nikdy nedopustil, abych mohl masakrovat samotné houfnice. Positivní bylo že i přes pracovní a časové vytížení jsme bojovali rychle.

Dzin, Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Pro bitvu jsem měl naplánováno shromážit v prostoru Krasnogvardiesk - Ishora co nejvíce houfnic, flaků a dalších krycích jednotek a pak pomalu, za působení velkých ztrát nepříteli, ustupovat směrem k leningradu (cca 1 tah za 1 kolo) Nebyl jsem si jistý, zdali bude Hobart dobývat Novgorod, tak jsem tam pro jistotu dokoupil alespoň flak. Ale hned v úvodu měl Hobart velice razantní nástup, když se mi nepodařilo stáhnout houfnici od Lyubanu a ve druhém kole jsem o ni přišel. To mě trošku vyděsilo, naštestí v dalších kolech se plánovaná strategie celkem dařila držet. Díky palebné síle lodí se mi podařilo zničit houfnice soupeře, další poškodit. S postupem času a přibývajícími ztrátami útok osy slábnul, až se nakonec na předměstí leningradu nadobro zastavil. Hobart velice šikovně používal Pz Ia k odčerpávání munice, avšak doplatil na to, že nevěděl o "hartmannově fintě" na dočerpávání munice... Já jsem se naopak snažil pořád držet jeho sigy bez munice (sebevražednými útoky PTK). V závěru jsem zkusil diverzy u Lugy (jednotky z Novgorodu) a Porietchye (pěchota z Narvy), ani jedna nakonec neslavila úspěch, ale Hobart byl nucen k jejich potlačení převelet letectvo, které v rozhodujících chvílích chybělo na hlavním úseku fronty.

Hodnocení vlastního velení:
Se svým výkonem jsem velice spokojen, obrana podobného typu mě konec konců dost baví. Asi největším problémem bylo to, že jsem ne vše ze soupeřova vojska viděl, tohle se zhoršovalo zejména, pokud bylo špatné počasí.

Charakteristika protihráče:
Bojoval velice zdatně, zejména v úvodu měl drtivý nástup. Směrem ke konci mu ale v důsledku vysokých ztrát docházely síly. Nejvíce asi doplatil na to, že neznal hartmannovu fintu s doplňováním munice.