Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - Johny ZED x RICO
dohráno 30.10.2013, vítězství Osy
RICO - Osa

Průběh a konec bitvy:
Hned na začátku se mi podařilo pomocí lehkých panzerů a pěchoty zlikvidovat předsunutou jednotku polské kavalérie a díky tomu jsem mohl již v prvním tahu přesunout dělostřelectvo do lesíku na dostřel od Kalíše a dvě pěchoty k městu na dotyk. Dále jsem nakoupil dělostřelectvo a jednotku tanků Škoda LT vz.38, protože jsem potřeboval mít odpověď pro případ nasazení polských obrněnců. Soupeř stáhl k městu jízdu, aby chránil vlastní děla, ale mé rychlé lehké panzery ji dokázaly obejít po křídle a napadnout polské dělostřelce. Pak následovala má vlastní dělostřelecká příprava, po které na obklíčené kavaleristy útočila ve vlnách německá pěchota. V zuřivé zteči bylo i přes tvrdou obranu dobyto město Kalíš a ustupující dělostřelce následně dostihla a zničila další jednotka Panzerů II. Na konci druhého tahu tak nezbýval v dohledu žádný nepřítel. Po dobytí Kalíše bylo prvořadým úkolem překonání řeky Varty. Protože se nepřítel neukazoval, počítal jsem s tím, že zaujal obranné pozice u mostů, ale průzkum ukázal, že jeden zůstal nehlídaný. U Lodže mě přivítala silná obrana složená z pěchoty, houfnic a protitankových děl. V dalším tahu byla dobyta Poznaň a na obránce Lodže byl vyvíjen setrvalý tlak, ale předsunuté panzery zjistily, že Kutno je prakticky nechráněné, a tím pádem bylo nutné přehodnotit rozmístění jednotek, které byly potřebné u Lodže, ale směřovaly na Kutno. Tanky Škoda LT vz.38 se osvědčily, když během dvou tahů kompletně zničily jednotku polských sedmitunek. Soupeř na oplátku zničil mé předsunuté panzery I, které zůstaly mojí chybou odkryté, bez paliva a munice. Vzhledem k tomu, že jižní křídlo Lodži bylo velmi silně chráněno dvojicí houfnic, protitankovými děly a pěchotou, bylo nutné zaútočit z jiného směru. Od Kutna byla na několika místech překročena řeka Bžura a po těžkých bojích s hrdinnou posádkou bylo dobyto město Ozorkow a Lodž byla obležena ze severu. Po dělostřeleckém ostřelování a tankových útocích přišla chvíle pro poslední zteč města Lodž. Polským dělostřelcům po nepřetržité palbě došla munice a Lodž tak nemohlo už nic zachránit.

Hodnocení vlastního velení:
Byl to můj první souboj s lidským protivníkem. Bitvu jsem se snažil vést opatrně, hlídat si diverze. Špatně jsem odhadl jako místo hlavního odporu Kutno a jednotky mi pak chyběly u Lodži. Panzery I jsem nemusel ztratit, kdybych dával větší pozor na stav paliva a munice.

Charakteristika protihráče:
Hrál velmi zkušeně, obranu, kterou postavil přesně v místě, kudy jsem útočil na Lodž dle mého názoru nebylo možné v daném čase prorazit bez použití letectva či dalekonosných houfnic. Snad mohl lépe hlídat řeku Bžuru a nenechat mě přebrodit takřka beze ztrát, ale na to asi už nebyla prestiž.