Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Tarawa - Dandyt x Síča
dohráno 02.10.2012, vítězství Osy
Síča - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Před zahájením dobývání ostrova Tarawa jsem přípravám nevěnoval zas tak hodně jak by bylo asi potřeba. Reporty hráčů jsem četl až po dokončení bitvy, jelikož jsem si chtěl vyzkoušet tvrdou realitu a ta opravdu tvrdá byla. Zkusil jsem si jen odehrát za obě strany proti počítači a potom jsem zahájil přijímací bitvu se soupeřem, kterého dobře znám a tudíž jsem věděl, že mě nečeká nic lehkého. V prvé fázi bylo zapotřebí přesunout jednotky do nejlepších pozic pro vylodění. Zároveň jsem rozdělil loďstvo na dvě skupiny. Jedna skupina (bitevní loď a těžký křižník) zamířili podpořit útok na západě na zelené pláži a zbytek se dal do pohybu ke středu ostrova na rozhraní červené pláže 2 a 3. Letectvo mělo podpořit vylodění na červených plážích. I přes podporu loďstva a letectva v počátcích vylodění kladly jednotky osy velký odpor a několika jednotkám se podařilo vyhnout úplnému zničení. I přesto se podařil spojencům mírný postup. Hned po vylodění a prvních útocích začalo pršet, což vyřadilo letectvo z útoku. Navíc jsem si uvědomil, že jsem provedl vylodění pár jednotek na špatném místě, což bude znamenat zdržení a zbytečné ztráty. Během ještě se stihli japonci vyzbrojit Flaky 88mm, což zmenšilo operační rádius letectva. Zároveň stihnul odsunout lehká děla pod ochranu Flaků mimo dostřel lodí. Podařilo se dobít hlavní bod na západě, ale dělostřelecká síla zde zůstala stále v celé síle. Na rozhraní červené 1 a 2 se podařil udělat průlom, kudy se dalo lehce dostat do vnitrozemí ostrova. Hlavní západní bod nebyl dlouho v držení spojenců a hned další kolo pěchota i přes větší ztráty vyhnaly Shermana ven, který se naštěstí udržel na počtu jednoho kusu. Zároveň jsem zde udělal hrubou chybu odsunutím jednotek od hlavního bodu, což umožnilo Japoncům zde dokoupit další jednotly. Postup spojenců se zcela zastavil. Bylo zničeno dalších několik jednotek osy, kterých bylo ale stále hodně. V tuto dobu byla již obranná linie japonců velice dobře zformována. Pěšáci v lesích s podporou dělostřelectva je opravdu velice těžké vyřídit. Hned nato se začal objevovat nedostatek jednotek a prestiže. Zatímco Japonská obranná linie se každým tahem rozrůstala. Postup se zcela zastavil. Bylo nutné přesunout jednotky do centra ostrova a zaútočit z východu. Podařilo se v těchto místech obsadit téměř zcela opuštěný východní bod a zničit pár pevností, což přineslo trochu prestiže. I přesto bylo již jasné, že spojenci v této bitvě neuspějí. Spojenecké jednotky byly velice oslabené. Nebylo za co je doplňovat. V závěrečných tazích se podařilo dvěma Shermanům dostat k poslednímu letišti, které rovněž dobili a obsadili, ale na prolomení obrany kolem velitelství již nezbyl čas. V závěru jsem ještě přesunul veškeré loďstvo na západ. Těm se zde povedlo pěchotu zakopanou na úroveň 7 odkopat na jedničku, ale se silně početně zredukovaným Shermanem se na téměř plnou pěchotu v opevnění útočit nedá.

Hodnocení vlastního velení:
Jednalo se o první bitvu proti živému soupeři. Udělal jsem několik chyb, z toho i jednu velice hrubou. Každá chyby způsobila časovou ztrátu a další možnost jednotkám osy, aby lépe zformovali obranné linie a doplnili jednotky za prestiž, kterou fasujou každé kolo. Zároveň to způsobilo větší ztráty, méně prestiže. Stěžejním bodem mělo byt naverbování co největšího počtu tanků Sharman, které měli být hlavní oporou útoku. Pro nedostatek prostředků a výše uvedené chyby se to nepodařilo. I přesto přinesla pro mě velice cenných poznatků a zkušeností.

Charakteristika protihráče:
Jak jsem již uvedl, protihráče velice dobře znám. Potvrdil své kvality a sáhnul hned po každé možnosti při mých chybách. Obranná linie byla velice dobře zformována. Dělostřelectvo kryté flakama a předsazená pěchota zakopaná v lesích. Pěchota řádně ukryta v lesích, blokující postup. Využil všechny mnou nabídnuté chyby, přičemž on sám mi žádným svým pochybením nepomohl.