Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - stanny x Richard
dohráno 15.08.2005, vítězství Spojenců
Richard - Osa

Průběh a konec bitvy:
Dle tradičních duelových pravidel jsem vybral místo bitvy (Polsko) a stannymu tím pádem připadla volba strany (obránci). Věděl jsem, že tradiční útok přes mosty nemá šanci na úspěch, neboť Poláci mohou mít silné tankové zálohy, proto jsem se rozhodl vést hlavní útok přeplavením Varty jižně od Kališe zaměřený na rychlé dobytí Lodže. Tam jsem hodlal dokoupit artilerii a za její podpory překročit řeku Bzuru nejkratší cestou ke Kutnu. První fáze proběhla naprosto hladce - tanky se bez kontaktu s nepřítelem dostaly přes Vartu, bez potíží smetly kavalerii hlídkující u mostu na jihu a uvolnily ho pro jednotky druhého sledu. Zároveň průzkumný tank ve 4.tahu dojel na kontakt k Lodži. Obránci Lodže (oddíl polské pěchoty) však dokázali celý můj postup o kolo zdržet, když vydrželi v jediném kole útok dvou baterií houfnic, oddílu pěchoty a dvou tankových oddílů a ani neustoupili. Jak se později ukázalo, i kdyby tam nebyli vůbec, jedno kolo by v časovém rozvrhu vůbec nehrálo roli. V pátém tahu již byl plán nepřítele jasný - zabarikádovat Kutno PT děly a udržet se v něm. A tento plán mu také stoprocentně vyšel, neboť německá artilerie střílející přes řeku se ukázala být podstatně slabší, než jsem čekal (tři baterie nedokázaly za tři tahy zničit snad ani jeden PT kanon, plán počítal se zničením 3 kanonů za 2 kola) a dostupné tanky ani pěchota zase neměly v útoku proti polskému opevnění žádné vyhlídky na úspěch.

Hodnocení vlastního velení:
Polský scénář tedy skončil (očekávaným) vítězstvím obránců. Udělal jsem jednu taktickou chybu (ztráta pěchoty při riskatním přechodu řeky, navíc v místě s nulovým strategickým významem) a jednu strategickou chybu (do útoku v jižním směru jsem mohl přesunout více pěchoty, která na severu byla víceméně zbytečná a při lepším hospodaření s prestiží koupit v závěru scénáře čtvrtou houfnici) avšak ani jedna z těchto chyb nijak neovlivnila celkový výsledek. Ten byl od začátku až do konce jasně určen rutinním a naprosto efektivním postupem stannyho Poláků kteří Němcům nedali žádnou šanci.

Charakteristika protihráče:
Stannyho neprůstřelná strategie na mě působila až ležérním dojmem - jeho zálohy byly slabé a útočily spíš jen tak "aby se neřeklo", hlavní útočné síly Němců se nesetkaly s žádným centrem odporu a když přijely na dohled Kutna, viděly ještě neopevněné město. Teprve když se německé vojsko začalo rojit na břehu Bzury, rozestavil stanny kolem Kutna klasický kruh PT kanonů ale i to bohatě stačilo na odražení jakéhokoli pokusu o útok přes řeku.