Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - stanny x Raeld
dohráno 02.06.2005, vítězství Spojenců
Raeld - Osa

Průběh a konec bitvy:
Hned od začátku jsem si uvědomoval, že vybojovat Polsko proti stannymu bude těžké. Rozhodl jsem se pro rychlý postup a pružné přelévání sil v prvních dnech bitvy. V druhém tahu dni byl dobyt Kališ, jehož obrana nemohla být kvůli přisunuté pěchotě doplňována. V dalších dnech jsem naprostou většinu svých sil hnal směrem na Kutno a jen okrajově mířil na sever k Poznani a na jih k Radomsku. Nepřítel se snažil bránit mosty přes řeku, ale rychlým postupem jsem mu v tom zamezil a proniknul za ni. Obránce chystal hrozivé opevnění z protitankových děl u Kutna a ostatní města buď opustil nebo hájil jen slabě. V 5. tahu byla všechna města kromě Kutna dobyta a německá vojska stanula před polskou obranou. Byl jsem na tuto variantu připraven a do prvních linií převelel pěchotu se silnou dělostřeleckou podporou (v závěru 4 dělostřelecké divize 7,5cm houfnic). Každým dnem jsem se prokousával obrannými postaveními - dvakrát jsem proniknul až ke Kutnu, ale byl zase odražen. V 10. tahu byl přede mnou těžký úkol prorazit kruh kolem města a vniknout dovnitř. Do poslední chvíle jsem se nevzdával naděje, ale Poláci se bránili hrdinně.

Hodnocení vlastního velení:
Přes samotným začátkem bitvy jsem pečlivě prostudoval reporty bitev, které stanny vybojoval. Zjistil jsem velice brzy, že Polsko již dvakrát s nováčkem hrál a za Spojence vyhrál. Ověřil jsem si, že uplatňoval zdržovací taktiku u Kališe a u řeky, zatímco omezoval obranu všude jinde, aby mohl opevnit Kutno s pomocí dělostřelectva a protitankových kanónů. Předpokládal jsem tedy, že provede to samé, a rozhodl jsem se soustředit na Kutno. To se mi osvědčilo a v průběhu bitvy jsem získával na jistotě. Nicméně val z ATG je silnou zbraní. Při obléhání Kutna jsem jistě udělal několik drobných chyb. Jednotky, které pronikly k městu, bylo třeba chránit dělostřelbou, ale to se mi nepodařilo. Další možností podle mě bylo přisunout vlastní dělostřelectvo blíže tak, aby se vzájemně podporovalo a mohlo střílet přímo do města.

Charakteristika protihráče:
Stanny je velmi schopný generál, zběhlý v taktickém rozvrhu a zvolil i výborný strategický plán, který se mu již osvědčil.