Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - Kstavk x Valsidal
dohráno 12.05.2004, vítězství Spojenců
Valsidal - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na začátku jsem rozdělil své síly na dvě části na jižní, méně mobilní, sestávající z Pz35(t), děla a pár pěšáků a na severní, silnější, která měla oba zbývající tanky a svůj počet doplnila opět pěchotou. Za svou prestiž jsem si ihned nakoupil dělo a nějaké divize pěchoty, protože jsem nabyl dojmu, že polské tanky (hlavně tank 7TP, který jsem začal za bitvy upřímně nenávidět) neohrozí pěchotu, bohužel se to nepotvrdilo. Kstavk si hned na začátku koupil do Kališe jeden tento tank a zřejmě si někde u Lodže koupil druhý. Můj generální štáb očekával tvrdou obranu u Kališe, a tak nařídil obchvat směrem na Poznaň. Můj protivník však můj úmysl prohlédl a začal obratně ustupovat, políčko za políčkem stále pod ochranou děla. Na jihu začaly tvrdé boje o most přes Vartu, jichž se účastnil tank 7TP a několik pěších jednotek na straně nepřítele a moje skupina jednotek Jih. Hrdinný odpor Poláků těžce zdecimoval tankovou divizi Pz35(t) a mou pěchotu, ale mně se stejně podařilo během urputných bojů táhnoucích se několik tahů most obsadit a překročit řeku. V tuto chvíli se Kstavkovi podařil husarský kousek. Přehlédl jsem jeden nechráněný most, on bleskurychle využil situace a obsadil Kališ. Ze získané prestiže si koupil další tank 7TP. Diverzi podpořila také poznaňská posádka. Následovaly těžké boje o Kališ, které sice skončily mým vítězstvím, ale protihráč získal čas potřebný k vybudování obrany Kutna. Na podporu útoku na Kutno jsem koupil tank Pz IIIE, který potvrdil mé naděje, dokázal spolehlivě ničit polské tanky. Zatímco se mé jednotky připravovaly na finální útok na Kutno, poslal jsem malou posilu v podobě tanku Pz II k Lodži, a tak dokonal obklíčení nepřítele. Z něho dokázal ustoupit pouze tank 7TP (který opět ukázal svou odolnost) na síle 2. Pak bylo dobyto město Lodž a Ozorkow. V snaze ubránit město Brzeziny tam byly přesunuty divize PTK a přeživší tank. V tomto (předposledním) kole jsem se konečně dostal na dohled ke Kutnu a uviděl nepropustnou obranu z dvou děl a hromady PTK. Přesto jsem nekapituloval a pokusil se obsadit město Brzeziny, ale neuspěl jsem. Doufám, že neúspěch u Kutna nepovede k zhroucení celého tažení do Polska.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že jsem protihráče téměř ničím nepřekvapil. Můj chybný úsudek u Kališe, nebráněný most a hlavně neagresivní přístup poskytl protihráči tolik potřebný čas a prestiž na vybudování obrany. Měl jsem i pár světlých momentů (malé obklíčení poblíž Lodže), ale celkově se hodnotím spíše negativně.

Charakteristika protihráče:
Kstavk se projevil jako zkušený a kvalitní protihráč. Dovedl velmi šikovně ustupovat a u toho zdržovat. Jeho obrana mostu přes Vartu mi způsobila veliké ztráty na mužstvu, které pak citelně chyběly na konci bitvy. Jeho diverze do Kališe mě překvapila, a tak za přijatelnou cenu získal dva tahy a slušné množství prestiže za niž posílil obranu Kutna. Myslím, že bych ho neporazil, ani kdybych měl 4 kola na víc.