Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - H.G. x Fidolin
dohráno 19.04.2004, vítězství Spojenců
Fidolin - Osa

Průběh a konec bitvy:
Německá strana zahájila tažení směrem na Kališ (hlavní síly) a část jednotek byla vyslána na východ, s cílem obsadit důležitý most na řece Vartě a postoupit dále k obci Radomsko. Zde mělo dojít k přeskupení sil a dalšímu pochodu směrem na strategicky důležité město Lodž. Nepřítel vyklidil bez boje město Kališ, které bylo ve třetím kole obsazeno a několik jednotek bylo z Kališe vysláno severozápadně s cílem obsadit město Poznaň. Zároveň byla zahájena příprava k překročení řeky Varty s cílem postupu k městu Kutno. Ve čtvrtém kole byla obsazena strategicky nevýznamná obec Poznaň, zahájen boj o most na řece Vartě směrem na Kutno, dobyt most ve východní části mapy na řece Vartě a zahájen přesun několika jednotek k obci Radomsko a Lodž. V pátém kole bylo bez boje zabráno město Lodž a obec Radomsko. Všechny jednotky mimo jihovýchodní formace (oblast Lodže a Radomska) byly směrovány k útoku na město Kutno. Zde hlavní jednotky narazily na silnou obrannou linii vybudovanou převážně z protitankových zbraní a dobře krytou strategicky umístěnými jednotkami dělostřelectva. V šestém kole byli zabrány obce Ozorkow a Brzeziny a jihovýchodní formace byla vyslána na sever k řece Bzura s cílem pokusit se o obchvat jednotek bránících město Kutno. Hlavní síly se stáhly z dostřelu jednotek bránících Kutno aby mohlo dojít k přeskupení a doplnění stavů a munice. V sedmém kole se jednotky hlavního bojového svazu pokusily o průlom v obranné linii města Kutna ve směru od západu podpořeny jednotkami od jihu, které byly ale zadrženy v řece Bzurce (obchvat se nezdařil). V následujícím kole došlo po těžkém oslabení útočících sil k jednání o ukončení bojů s cílem zabránit zbytečnému kreveprolití a hmotným ztrátám. K obsazení města Kutna tedy nedošlo a velitel německých jednotek tak svůj cíl nedosáhl.

Hodnocení vlastního velení:
Byla to má první bitva vedená proti jinému hráči a jako taková musela být plná překvapení. Také se mi některé jednotky, zejména polská jízda, zdály oproti klasické kampani velmi odolné, ba téměř nezničitelné. Nicméně k hodnocení vlastního velení: nechal jsem se zlákat k obsazování strategicky nevýznamných lokací namísto rychlého postupu k cílovým městům Lodž a Kutno, což protivníkovi umožnilo vybudovat velmi důkladnou obrannou linii u města Kutna, kterou by se mi při zahájeném stylu hry nepodařilo prolomit pravděpodobně ani po několikanásobku možných kol, tím spíše, že prestiž ubývala a síly také. Z mé hry je velmi patrný vliv klasické kampaně v PG, protože zde nikdy k tak rozsáhlé obraně nedošlo.

Charakteristika protihráče:
Ze začátku mi nebylo zcela jasné, proč protivník tak lehce opouští své pozice, až do chvíle, než jsem spatřil velmi precizně vybudovanou obranu města Kutna. V tu chvíli dostalo i rozpouštění jednotek svůj smysl. I bez zkušeností myslím, že protivník předvedl brilantní obrannou hru.