Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Leningrad (AG) - Hartmann x Roland
dohráno 18.10.2003, vítězství Spojenců
Roland - Osa

Průběh a konec bitvy:
Předesílám na úvod, že tuto bitvu jsem nikdy nehrál, a proto jsem neměl přehled o možnostech protivníka (tím neomlouvám můj výsledek). Po zhodnocení celé situace jsem se snažil o ne zcela standartní postup, který spočíval v odstoupení od strategie rozvinutí celé fronty, ale naopak v přeskupení jednotek na levé křídlo a zaútočit na nepřítele dříve, než se mu podaří zde opevnit. Bohužel se mi to stalo osudným. Ze začátku jsem proto zaútočil na nejbližší nepřátelská města a obsadil je. Po překročení řeky Lugy jsem dobyl na levém křídle všechna nejbližší města a s vyjímkou Kingisepp jsem je obsadil. Toto město jsem úmyslně neobsazoval, abych vyvolal klamný dojem, že zde nemám dislokovány velké jednotky a zamaskoval přesun jednotek ze středu a pravého křídla. Dále jsem posílil jednotky v Pskově, kde jsem předpokládal protivníkovy diverzní akce. Dále jsem provedl obchvat jezera Imeň a napadl ze dvou stran město Novgorod a rychle je dobyl. V tuto chvíli jsem podle mého názoru udělal tu největší strategickou chybu, protože místo toho, abych poslal jednotku dělostřelectva a tři tankové jednotky obchvatem z pravé strany na město Leningrad, kde měly podpořit následný paravýsadek, tak jsem zaváhal a děla stáhl na levé křídlo což se mi později stalo osudným. Po přesunutí vojsk na levé křídlo jsem zcela nesmyslně obětoval letky Stuk, protože jsem vzhledem k vývoji situace (v cílové oblasti bylo jaksi přeflakováno) považoval jejich další udržování na irelevantní, což byla chyba. Dále už bitva měla rychlý spád. Po marných útocích mých jednotek se mi i přes zdánlivě částečné úspěchy (obsazení přístavu Kronštat) nepodařilo překonat výtečnou předsunutou obrannou hradbu okolí města Leningrad tvořenou převážně protitankovými děly, flaky a zase děly. Můj paravýsadek na protivníkovo týlové leningradské letiště, který nebyl dostatečně podpořen dalšími jednotkami (pouze jedna tanková jednotka), byl zničen. Další chybou bylo až zbytečné posílení jednotek v týlu (dělo,4x pěchota a průzkumná vozidla), kde jsem předpokládal diverzní akce, které zde proběhly v zanedbatelném měřítku. Prestiž mi pak jinde velice citelně chyběla. Díky výše uvedeným chybám se mi Leningrad nepodařilo ani v posledním tahu dobýt.

Hodnocení vlastního velení:
Celkem není, co hodnotit. Předešlé řádky hovoří za vše. Spousta chyb a v rozhodující chvíli jsem zaváhal a také jsem dostatečně nevyužil letecký potenciál. Proti takovému soupeři se prostě s takovouto spoustou chyb hrát a vyhrát nedá. Jsem již náležitě poučen. Určitě jsem ho nejednou překvapil, ale původně zamýšlený strategický plán jsem neuskutečnil. Dílčí výsledky bitvu nevyhrají.

Charakteristika protihráče:
Ihned po pár tazích jsem poznal, s kým mám tu čest. Nebyla mi odpuštěna ani ta nejmenší chyba. Provedená obrana byla brilantní. Taktéž využití potenciálu hry bylo takřka bezchybné. Zvláště v závěrečných bojích mi byla udílena jedna lekce za druhou. Klobouk dolů.