Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - stanny x Gambrinus
dohráno 15.09.2003, vítězství Spojenců
Gambrinus - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na začátku bitvy jsem jakožto hlavní velitel operace, která byla nazvána Polský rychlík, rozdělil jednoznačné úkoly, které jsem svěřil svým dvěma poručíkům. Ulrich Baumann měl za úkol postupný přesun své armády z Vratislavi ke Kališi s cílem co nejmenších ztrát a jeho dobytí strategickým útokem. Poté měl přesunout rychle se pohybující dvě jedotky pěchoty k Poznani a zbytek pod jeho velením měl postupovat již v rychlém tempu s drtícím účinkem ke Kutnu. Druhou část mého plánu měl splnit poručík Otto von Konig. Ten měl co nejrychleji a co nejefektivněji zabrat východní část Polska co možná nejrychlejším útokem bez ohledu na ztráty. Přesunout se k Radomsku a hned směřovat k jednomu z cílových měst Lodž a doobsadit zbývající města Ozorkow a Brzeziny. Poručík Konig splnil můj úkol na výbornou. Hrnul před sebou vše, co mu stálo v cestě, a nebral ohledy na mírnou únavu svých mužů. Prorazil mírný odpor, který mu byl vynaložen na cestě k Radomsku a rychle udeřil u Lodže. Tu po pár dnech dobyl a obsadil i zbývající dvě města Ozorkow a Brzeziny. Svůj úkol splnil a je příkladem pro ostatní velitele Říše. To se ovšem nedá říci o poručíku Baumannovi. Ten začal mít problémy již od začátku. Nedokázal udržet kázeň mezi svým mužstvem a to se projevilo hned při prvním obléhání Kališe. Pěchota nedokázala prorazit mírnou obranu a měla větší ztráty, než předpokládaly první odhady. Jen díky přesile dokázali dobýt s časovou ztrátou Kališ, která však v závěru, jak se později ukázalo. byla osudová. Toto manko dostatečně nahrálo polským obráncům, kteří vytvořili obranný val ATG jednotek před Kutnem, který byl nad síly německých vojsk. S politováním musím oznámit nesplnění mého úkolu dobytí a podrobení Polska. Za veškeré vzniklé následky přijmu spravedlivý trest od svých nadřízených.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím si, že jsem nezvolil špatnou strategii, která by ale měla úspěchu jen v případě více kol pro odehrání. U Kališe jsem utpěl více ztrát, než bych měl a můj postupný a strategický útok na začátku sice později vyšel, ale bylo pozdě nějak výrazněji zasáhnout do boje o Kutno. Bylo vidět i pár mých zbytečných a nevynucených chyb, kterých jsem se dopouštěl. Přeci jen jsem PG již nějaký ten rok nehrál a ztráty paměti, které jsou v mém věku již pochopitelné se dostavily a mírně také ovlivnily tuto bitvu. Ale jsem rád, že jsem napoprvé nekapituloval a bojoval do posledních kol a zbytku sil, co mě zbyly. Byla to dobrá zkušenost, která mě určitě pomůže do dalších bojů.

Charakteristika protihráče:
Můj soupeř stanny ukázal, že v PG není žádný nováček, který by se nechal zaskočit nějakou promyšlenou strategií. Dokonale od začátku věděl přesný postup, co chce dělat a to také zrealizoval. Bylo vidět, že bitvu o Polsko má dokonale naštudovanou a i přes větší ztráty v prostřední pasáži zůstal ledově klidným a dotáhl tuto bitvu do zaslouženého konce. Uznávám, že jsem prohrál se vším všudy a už se těším na odvetu, která jistě přijde co nevidět.