Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - Panmarek x Raimundo
dohráno 07.03.2003, vítězství Spojenců
Raimundo - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Hned na začátku jsem se odhodlal k radikálním přezbrojení většiny pěších a jízdních jednotek na tankové divize. Kvůli nedostatku peněz vznikly pouze dvě jednotky výborných tanků 7TP, zbytek byl vyzbrojen tančíky TK3. Většina jednotek se organizovaně stáhla za Wartu a pouze Kališ byl silněji bráněn (třemi jednotkami TK3 za podpory dělostřelectva), aby byl ostatním jednotkám umožněn nástup do nových pozic za řekou. Po splnění tohoto úkolu dělostřelectvo i většina tanků ustoupila za Wartu. Nepřítel se poté snažil překonat řeku a to hned na několika směrech. Vždy však byl odražen, zejména díky heroickému úsilí tankových jednotek, které se neúnavně přesunovaly a útočily na nepřátelské jednotky snažící se dostat za Wartu. V nejtěší chvíli jednotka tančíku TK3 dostala nelehký úkol – provést z Poznaně (která, ač zprvu opuštěná polskými jednotkami, zůstala neobsazena) diverzní akci do německého týlu, kde se měla pokusit ničit nepřátelské dělostřelectvo, nebo alespoň odlákat část tanků určených k průniku za řeku. Nepřítel na to reagoval stažení dvou divizí tanků Pz 35(t) (!!!), které mu pak chyběly na jiném úseku fronty. Šestý den, po několika několika neúspěšných pokusech o překročení Warty, nepřítel souhlasil s ukončením bojů. Rozhodl se již dál neplýtvat životy svých mužů a kapituloval. Za to byl jeho jednotkám umožněn odchod z dobytého území.

Hodnocení vlastního velení:
Nepředvedl jsem nic světoborného a troufám si říct, že většina hráčů by bitvu sehrála podobně. Bránit bylo výhodnější, než útočit přes řeku. Odvážné bylo snad pouze zrušení téměř všech pěších jednotek a jejich nahrazení tanky a tančíky už v během prvního dne (což by se mi ovšem stalo osudným v případných bojích ve městech).

Charakteristika protihráče:
Soupeř postupoval tak, jak musel, aby mohl dobýt všechna města. Jediné, co mu lze vytknout je, že hned v prvním kole neoblehl Kališ a umožnil tak jeho důkladné opevnění novými jednotkami a neobsadil zprvu ani Poznaň. Dále se dá spekulovat o tom, že se měl více zaměřit na určitý úsek fronty a netříštit tolik sve síly (zejména tankové). Tím, že v po šesti kolech přijal mou nabídku na kapitulaci po té, co ztratil reálnou šanci na vítěztví mě velmi potěšil, neboť hra pak nebyla zbytečně dlouhá.