Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Polsko - Hartmann x Papik
dohráno 30.01.2003, vítězství Spojenců
Papik - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Jelikož jsem se obával počátečního drtivého postupu nepřítele, mojí první starostí bylo uchránit dělostřeleckou divizi od Kališe před zničením a postupně ji stáhnout za řeku Vartu a dále ke Kutnu, které jsem zvolil jako hlavní bod obrany - to se v součinnosti s vyrobenými tankovými jednotkami podařilo. Na jižní frontě bylo hlavním záměrem udržet německá vojska co nejdéle za řekou Vartou, případně se jezdectvem pokusit ohrozit strategický bod Osy Vratislav. Ani jeden z těchto záměrů se nezdařil, nepřítel prorazil příliš rychle, takže nezbylo než zpomalovat jeho postup za cenu obětí a postupného vyčerpávání útočících armád. Dost dlouho se dařilo držet šíji mezi Bzurou a Vartou, která v případě rychlé ztráty umožňuje přímý postup ke Kutnu. Hlavní těžiště bojů se přesto přesouvalo do oblasti Kutna, které statečně bránily jednotky PTD a pěchoty za podpory dvou baterií dělostřelectva a občasných výpadů tankových divizí a za vydatné pomoci okolního terénu (zprava sestra Bažina, zleva sestra Řeka). Kruh kolem Kutna se pomalu stahoval až se postup OSY tři tahy před koncem prakticky zastavil. V závěrečných tazích se již německé armádě nepodařilo pevnou obranu prorazit.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že jsem se nedopustil žádných vyložených hrubek, pouze jsem ze začátku hrál dost při zdi, ale síla polských jednotek nedovolovala moc si vyskakovat. Podařilo se mi, až na drobnosti, dodržet a realizovat původní plán a zadržet německé jednotky před Kutnem.

Charakteristika protihráče:
Hrál svižně, přesně a nedopustil se žádných podstatných chyb. Snad jediné, co možná stálo za zvážení, bylo posílení dělostřelectva na úkor tanků, ale to je také záležitost ceny. Díky za hru !