Report z přijímacího zápasu
informace, jak probíhal přijímací zápas

Varšava - mjm169 x Wittmann
dohráno 28.01.2008, vítězství Osy
Wittmann - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tuto bitvu jsem jsem hrál snad „tisíckrát“, ale proti člověku poprvé. V této bitvě není tolik možností, jak zvítězit, a každá chyba je tu dost znát. Za prestiž kupuji Bf 109, PSW 231 a 7.5 leFk 16nA. Stuky plní svou úlohu a spolu s pěchotou do jednoho pobíjejí obránce Tomaszova. Další jednotky se obezřetně vydávají směr Varšava. Další den je obsazen Tomaszov a oba průzkumné sbory překračují řeku Pilica. Směr a plán je co nejdříve obsadit spolu s následujícím sborem pěchoty Sedlice a hlavně letiště. Zbytek armády navazuje kontakt s obránci Varšavy,jsou nečekané stráty,zvláště tankové sbory vyzbrojeny kořistními Pz 35(t) jsou vážně oslabeny. 10.5 leFH 18 je při transportu napaden polským letectvem a též poškozen. Luftwaffe poté polské stihače pronásleduje a v dalším kole nad Sedlice posílá do jednoho k zemi. Spoléhá se na vyslané jednotky k obsazení Sedlice a zvláště letiště, paliva v nádržích mnoho nezůstalo. Stuky též riskují a spolu s jednotkami vyslanými k Sedlic obránce překvapují a včas letiště i město obsazují. Jednotky obléhající opevnění Varšavy trpí pod palbou dokoupených děl a postup je zastaven. Dokupuji pěchotu, dva PzIA k tomu posiluji jednotky obléhající Varšavu o čerstvé síly. Další kolo odpočatá Luftwaffe napadá cíle ve Varšavě a postup je pomalu obnoven. Děla brání k postupu vpřed a tak je rozhodnuto nasadit jednotky které obsadili Sedlic a nyní čekali u Varšavy za Vislou. Riskantní útok přes řeku na dělostřelecké baterie byl díky odhodlanosti vojáků Wehrmachtu úspěšný, dělům po krátkém a krvavém boji došla munice, toho využily útočící jednotky na západní straně Varšavy a pronikly na předměstí Varšavy. Druhý den podnikli obránci Varšavy protiútok proti jednotkám, které napadly den před tím děla a těžce je poškodily. To už ale odhodlané vojáky Wehrmachtu nemohlo zastavit, další den je Varšava v jejich rukou a ani posily z Modlinu situaci nezvrátily. Přes noc jsou jednotky doplněny a je dokoupena 7.5 leFk 16nA, ráno za úsvitu je provedena zteč na odhodlané a dobře zakopané obránce Modlinu. S pomocí Luftwaffe a krytím děly je postup nezadržitelný a poslední bašta odporu a s ní i samotný Modlin je dobyt. Nad polskými městy zavlála vlajka s orlicí ve znaku a zbytky hrdinných obránců jsou odvedeni do zajetí.

Hodnocení vlastního velení:
Plán s rychlým dobytím Sedlic s letištěm vyšel dokonale, přesunout sem letectvo s nemožností návratu je riskantní, ale též je letectvo velkou posilou při rychlém dobytí Sedlic. Velení tankovým jednotkám směřujícím na Varšavu bylo odvážné a to se nevyplatilo. Myslím, že jsem po pár kolech správně postup na Varšavu zastavil, oslabil pomocí Luftwaffe obranu, riskantním útokem přes řeku odmuničil děla a tím umožnil pěchotě postup. Celkově hodnotím svou hru jako povedenou, trpělivost spojená s odvahou se vyplatila.

Charakteristika protihráče:
S možnostmi, které měl, byl jeho výkon velmi dobrý. Pokud by zabránil alespoň na jedno kolo přechodu Visly jednotkám směřujícím na Sedlice, bylo by vše ztraceno. Obrana Varšavy byla excelentní. Chci tímto mjm169 strašně moc poděkovat za vše co pro mne v začátcích zde udělal!